Luovutettuja veren kantasoluja käytetään leukemian ja muiden vakavien verisairauksien hoitoon. SPR:n Veripalvelun mukaan luovutusrekisteriin tarvittaisiin vuosittain noin 1500 uutta jäsentä. Aiheeton pelko halvaantumisriskistä saa monet perääntymään tehtävästä.

Vapaaehtoisista kantasolujen luovuttajista on pulaa. Tällä hetkellä rekisterissä on noin 20 000 jäsentä, mutta siitä poistuu vuosittain satoja jäseniä korkean iän tai terveydellisten syiden vuoksi.

- Erityisesti nuoret miehet ovat toivottuja jäseniä, jotta rekisterin sukupuolijakauma saataisiin tasoitettua ja jäsenkanta pysyisi nuorena. Rekisteriin liittyjiltä vaaditaan hyvän terveyden lisäksi 18 - 40 vuoden ikää, kertoo solu- ja kudosterapian ylilääkäri Matti Korhonen SPR:n Veripalvelusta.

Todellisuudessa suuri osa rekisterissä olevista ihmisistä ei koskaan pääse luovuttamaan kantasolujaan.

- Luuytimen luovuttajan ja potilaan kudostyypin täytyy sopia yhteen. Sen takia on tärkeää, että rekisterissä on paljon ihmisiä, jotta kaikille potilaille löydettäisiin sopiva luovuttaja, sanoo Korhonen.

Kantasoluja kerätään verenkierrosta tai luuytimestä

Perinteinen luuytimen luovutus tapahtuu nukutuksessa leikkaussalissa.

- Tällä menetelmällä kantasoluja imetään ruiskulla ristiselän lantion luiden takaharjanteista. Ei siis selkärangasta, kuten usein luullaan. Toimenpide on kivuton. Luovuttajan alaselkä saattaa olla toimenpiteen jälkeen muutaman päivän kipeä. Aikuiset luovuttajat ovat yleensä muutaman päivän sairaslomalla, tietää Matti Korhonen.

Toinen tapa kerätä soluja on veren kantasolujen mobilisaatio verenkiertoon lääkeaineiden avulla. 

- Luovuttajalle annetaan ihon alle pistos viitenä päivänä. Lääkeaine vaikuttaa niin, että kantasolut lähtevät liikkeelle luuytimestä verenkiertoon. Viidentenä päivänä tullaan sairaalaan ja verestä kerätään erityisen laitteen avulla valkosoluja ja niiden mukana kantasolut, kertoo Korhonen.

Korhonsen mukaan luovuttaja saa esittää luovutustavasta oman toiveensa.

- Toiveet otetaan mahdollisuuksien mukaan huomioon. Joskus potilaalle on kuitenkin enemmän hyötyä, jos hän saa luuydinsiirteen ja joskus taas verenkierrosta kerättyjä kantasoluja, kertoo Korhonen.

Monet epäröivät rekisteröitymistä harhaluulojen takia

Kantasolusiirrot ovat antaneet uuden elämän monelle vakavasti sairaalle ihmiselle. Korhosen mukaan olisi helpompi saada ihmisiä liittymään jäseniksi, jos he tietäisivät asiasta enemmän.

- Rekisteriin liittymällä voi olla auttamassa vähällä vaivalla hyvin sairaita ihmisiä. Haasteena on saada sana leviämään, kuinka tärkeä tämä asia on, miettii Korhonen.

Moni epäröi liittymistä pelon tai väärien uskomusten takia. Korhonen kehoittaakin tutustumaan Veripalvelun verkkosivuilla olevaan  solujen luovuttamiseen littyvään kysymys- ja vastausosioon.

- Keskustelin juuri viime viikolla nuoren naisen kanssa, joka luuli, että kantasoluja otetaan selkärangasta. Hän pelkäsi halvaantumisriskiä. Tämä näyttäisi olevan yleinen harhakäsitys, kertoo Korhonen.

Asiantuntijoille voi lähettää myös suoraan sähköpostia luovutukseen liittyvistä, itseään mahdollisesti askarruttavista kysymyksistä.

10.9.2012 klo 12:58 YLE TERVEYS