Minusta on ihanaa että Liettuan Tall Ships Races toivottaa minut tervetulleeksi omalla äidinkielelläni. Muutama virhe tekstissä on, mutta ainahan ei voi voittaa.

 

Rakkaat herrat ja rouvat,

Vuonna 2009 heinäkuun 31 – elokuun 3 päivinä Liettuan satamakaupunki – Klaipėda kutsuu seurata sadunhohteisen isojen purjelaivojen regatan „The Tall Ships’ Races Baltic 2009“ kiillotuksen juhlat.  (On 31 July - 3 August 2009 the Lithuanian port of Klaipeda invites to watch the finish celebration of the legendary regatta of the tall ships „The Tall Ships’ Races Baltic 2009“.)


Heinäkuun alussa se alkaa Puolan kaupungissa Gdyniassa, „The Tall Ships’ Races Baltic 2009“ – regatta vierailee Venäjän Pietarin ja Suomen sataman Turussa, sitten tulee käymään Klaipėdassa, jossa kaupungin vieraita ja klaipėdalaisia odottavat vaikuttavat tapahtumat.


Kunnes laivat kilpailevat meressä, Klaipėdan satamassa 4 päivää tapahtuu Liettuan kulttuurin esittelyt. Tärkeimmät regatan tapahtumat purjelaivojen varten on avajaisten juhla, laivojen vierailu, miehistöjen paraati, kapteenien juhla, miehistöjen ilta, konsertteja, urheilukilpailuja, retkejä, vastaanottoja laivoissa. Muuten yrityksillä, jolla on halu ja kiinnostus, on mahdollisuus järjestää yksinomaisia huvituksia A - luokan laivojen kannen alla. (the exclusive receptions on board the ships of Class A)


„The Tall Ships’ Races“ – tapahtumien mahtipontisuus on Purjeiden paraatit, tuhansia ihmisiä voivat seurata sen satamalaiturissa, Klaipėdan kaupungin uimarannoissa - Melnrageessa ja Smiltyneessa. Liettuan tasavallan sotalaivasta maan Presidentti Valdas Adamkus ottaa vastaan regatan purjelaivojen kunnialaukauksia. (Republic of Lithuania Valdas Adamkus, President of the country will receive the salutes of the tall ships of regatta.)


Säilyttäen meren perinteitä, Klaipėdan kaupunki jo enemmän kuin 50 vuotta heinäkuussa järjestää Merijuhlat. Se on isoin kaupunkijuhla koko Liettuassa, jossa osallistuu satoja tuhansia vieraita Liettuasta ja naapurimaista. Vuonna 2009 Merijuhlat sattuvat samaan aikaan „The Tall Ships’ Races Baltic 2009“ - regatan kiillotuksen kanssa.
Vuonna 2009 Liettua myös mainitsee tuhat vuotta siitä, kun Liettuan nimi ensimmäisen kerran historiallisissa lähteissä oli mainittu. 100 erilaisten kokojen purjelaivojen ja miehistöjen tulo Klaipėdan satamaan on isoin Tuhat- vuotta muistojuhlan tapahtuma Liettuan lännessä.


Klaipėdan kaupungissa silloin tapaatte paljon nuorisoa – regatan järjestäjä „Sail Training International“ (STI) säännöissä on mainittu, että puoli miehistöä sisältää nuoriso 15 vuotta lähtien ja 25 saakka. Juhlava ilmapiiri kestää 4 päivää Liettuan satamakaupungissa ja se on maan jokaisen vieraan paras muisto kesästä vuonna 2009.

Nähdään Klaipėdassa!
Liettualaisten vieraanvaraisuus, Klaipėda kaupungin arkkitehtuuri sekä kauneus, Liettuan Itämeren uintirannat odottavat Teitä.