Nyt on ohjelmassa vain leikkausvalmisteluja ja suunnitteluja useamman kuukauden kävelemättömyyden ajaksi. Oikeastaan koen että kaikki muu suttaantuu paitsi kivut. Niin kuin olen jaksanut kitistä, kivunhoito on suomessa aivan ala-arvoista ja taas osuu tämäkin asia omaan nilkkaan kirjaimellisesti. En tiedä miten selviän niistä kaameista tuskista mitä luiden katkominen ja kiinnittäminen aiheuttaa jollain naurettavalla panacodilla tai vastaavalla. Kipulääkkeiden tarve on yksilöllistä ja valtavia kipuja vuosien aikana kokeneena on jo syntynyt jonkinlainen toleranssi. Samat määrät eivät enää riitä. Tiedän että kipulääkkeitä tarvitsen muutaman ensi viikon ja sitten niistä mieluusti jo luovun, ei siis ole vaaraa mistään koukkuun jäämisestä.

Vielä lainaus STT:ltä:

Kivunhoito on Suomessa edelleen kaukana kansainvälisestä tasosta. Meiltä puuttuu kansainvälisen tason kipupoliklinikkaverkosto ja tehokkaimman kipulääkkeen morfiinin käyttö on WHO:n tilastojen mukaan meillä huomattavasti vähäisempää kuin useimmissa Euroopan maissa. Esimerkiksi Tanskassa morfiinia käytetään kymmenen kertaa enemmän ja Ruotsissakin kuusi kertaa enemmän kuin Suomessa.

Kivunhoidon laiminlyönti saattaa olla osittain myös korkeiden itsemurhalukujen takana. Huomattava osa itsemurhista tehdään sellaisten sairauksien seurauksena, joissa kipu on pääoireena, sanoo kivun hoitoon erikoistunut anestesiologian erikoislääkäri Eero Vuorinen Kotkasta. Hän haluaa herätellä päättäjiä kantamaan vastuuta suomalaispotilaiden kivusta.

Vielä pari vuotta sitten Saksassa tehdyssä selvityksessä arvioitiin noin 2000 ihmisen tekevän vuosittain itsemurhan kivun vuoksi. Silloin morfiinin käyttö oli Saksassa vielä samaa alhaista tasoa kuin meillä Suomessakin. -Tämä selvitys kuitenkin herätti päättäjät ja nyt morfiinin käyttöä on selvästi lisätty Saksassa, sanoo Vuorinen. Vuorinen arvelee, että kunnollisella kipulääkityksellä voitaisiin useimmiten ehkäistä tehokkaasti myös eutanasia-ajatuksia.(....)

 Morfiinin kaltaisiin lääkkeisiin liittyy meillä Vuorisen mukaan monenlaisia väärinkäsityksiä ja myyttejä, jotka vääristävät hoitokäytäntöjä. Myytit elävät sekä lääkäreiden että viranomaisten keskuudessa. -Sitkein näistä myyteistä on käsitys morfiinin aiheuttamasta riippuvuudesta. Useissa tutkimuksissa on kuitenkin osoitettu, että morfiini ei kipupotilaiden hoidossa aiheuta riippuvuutta, sanoo Vuorinen.

Vääristynyt suhtautuminen morfiiniin on johtanut siihen, että meillä käytetään poikkeuksellisen paljon tulehduskipulääkkeitä. Tilastojen mukaan noin 200 suomalaista kuolee vuosittain tulehduskipulääkkeiden aiheuttamiin komplikaatioihin. Morfiinin aiheuttamat kuolemantapaukset ovat Vuorisen mukaan sen sijaan hyvin harvinaisia.

On epäilty että suomalaisten lääkäreiden opiaattikielteisyys juontaisi juurensa sotavuosilta:

Helsingin Sanomat 5.4.2009

YK:n päämajassa New Yorkissa asti ihmeteltiin, miten on mahdollista, että neljän miljoonan asukkaan Suomessa kului 40-luvun lopulla heroiinia vuodessa saman verran kuin muissa maissa keskimäärin 25 vuodessa.

Vuonna 1946 Suomessa kulutettiin - reseptilääkkeinä - 99 kiloa heroiinia.

Suomi ei ollut vielä YK:n jäsenmaa. Ehkä siksi vastaus Helsingistä New Yorkiin oli kylmänviileä: Jatkamme heroiinin käyttöä. Sitä tarvittaisiin itse asiassa entistäkin enemmän - kansanterveydellisistä syistä.