Eli elävän kirjan 20 minuutin juttutuokioon. Koko ajatus elävistä kirjoista on lähtöisin tanskalaisilta nuorilta, jotka ideoivat sopivaa menetelmää syrjinnän vähentämiseksi ja ihmisarvon kunnioittamiseksi. Ensimmäisen kerran elävä kirjasto järjestettiin kuusi vuotta myöhemmin 2006, Suomessa. Kaikki erilaisia, kaikki samanarvoisia-kampanjan avajaisissa.

Tämän jälkeen eläviä kirjastoja on järjestetty useita kertoja eri puolilla Suomea. Itse sain osallistua kyseiseen tapahtumaan Turun Kaupunginkirjastossa tiistaina. Elävä kirjasto järjestettiin tosin Turussa jo ainakin kolmatta kertaa, mutta itse löysin mukaan, tosin sattumalta, vasta tällä kertaa.

Lainattavien "kirjojen" valikoima oli laaja: mm. poliisi, parkinsonia sairastava, homoseksuaali, erityisopettaja, katolisen kirkon pappi, ikipartiolainen, taistelulajien harrastaja, ihminen joka uskoo jälleensyntymiseen, sosiaalihuollon asiakas, yksinhuoltaja-äiti, larppaaja, anime-harrastaja.

Itse valitsin ajanpuutteen vuoksi vain kolme kirjaa, joka oli mielestäni sopiva määrä. Ensin keskustelin ja kuuntelin ikipartiolaista, sitten erityisopettajaa ja lopuksi parkinsonia sairastavaa nuorehkoa naista. Oli todella mielenkiintoinen keskustelu jokaisen kanssa. Jokainen "kirja" oli myös kirjoittanut ylös yleisimpiä ennakkoluuloja joihin he törmäävät.

Uskaltaisikohan sitä ensi kerralla mennä kirjaksi? Mikähän olisin?

Kameraa ei ollut mukana, joten lainaan Kati Ruotsalaisen kuvaamaa kuvaa, jossa näkyy erilaisia eläviä kirjoja, muualla Suomessa järjestetystä lainaustapahtumasta. Lähde sinäkin lainaajaksi, kirjaksi tai kirjastontädiksi: Tulevia eläviä kirjastoja

 

thumb?width=500