Sormihan vaivaa minkä kerkeää. Taas sain tutustua tähän loistavaan Suomalaiseen kivunhoitoon. Leikkaus kesti kaikkiaan suhteellisen pitkän aikaa, ja kädessä myllättiin monenlaisia asioita. Haavaa olenkin jo esitellyt ja kuten useampi on kommentoinut, pipin näköinenhän se on. No mitäpä LÄÄKETIETEEN TOHTORI, ANESTESIOLOGI (eli karkeasti sanottuna kivunhoidon exspertti) määrää tällaisen leikkauksen jälkeen? Panadolia. Siis Parasetamolia. Kyllä! Juuri sitä mitä saa apteekista ilman reseptiä. Saa kuulemma ottaa jopa kaksi kerralla. Jes! Muutama aiheeseen liittyvä lainaus

"Kivunhoito on Suomessa edelleen kaukana kansainvälisestä tasosta. Suomessa
ei ole kansainvälisen tason kipupoliklinikkaverkostoa, ja tehokkaimman
kipulääkkeen morfiinin käyttö on WHO:n tilastojen mukaan Suomessa
huomattavasti vähäisempää kuin useimmissa Euroopan maissa. Esimerkiksi
Tanskassa morfiinia käytetään kymmenen kertaa enemmän ja Ruotsissa kuusi
kertaa enemmän kuin Suomessa.
Kivunhoidon laiminlyönti saattaa olla osittain myös korkeiden
itsemurhalukujen takana."

No ei kyllä minusta ole mikään ihme, että pitkään tuskissaan makaava ihminen ampuu itseltään pään tohjoksi, kun ei saa tarvitsemiaan lääkkeitä.

Mm. Kuopion yliopistollisen sairaalan fysiatrian klinikan ylilääkäri, dosentti Olavi Airaksinen sanoo Turun Sanomien haastattelussa seuraavaa:   - Lääkärit pelkäävät kipulääkkeiden väärinkäyttöä, vaikka tutkimusten mukaan vain hyvin pieni osa potilaista käyttää väärin lääkkeitä.

Ja kyllähän se vähän niin on, että jos kivuissaan saa turhan kauan pyöriä, ei se katukauppakaan enää näytä pahimmalta vaihtoehdolta. Jos siis kaiken muun kokeillut...

Ennen edellistä suurempaa leikkausta kiersin Helsingit ja Tampereet, että joku olisi ottanut kantaa kivunhoitoon, mutta ei niin ei. Yksityisesti ei Turussa ole yhtään kivunhoitoon erikoistunutta lääkäriä saatavilla!

Että Hyvä Suomi!