Uutispalvelu duodecim tiedotti uudesta Yalen yliopiston tutkimuksesta, jossa todetaan että tupakoivat ja paljon lihaa syövät saattavat sairastua leukemiaan muita useammin. Tutkimuksen perusteella tupakoivien sairastumisriski olisi yli kaksinkertainen verrattuna niihin jotka eivät sauhutelleet. Lihansyöjät taas sairastuivat puolet todennäköisemmin leukemiaan kuin ne, joiden ruokavaliossa oli vähän lihaa. Ja vuodessahan aikuisten leukemioita todetaan noin 150. Monikohan näistä sauhuttelee ja kiskoo lihaa. Vai riittääkö vain proteiinin syönti?
 
Suomalais-Sveitsiläinen tutkimusryhmä taas on selvittänyt keskeisten syöpälääkkeiden vaikutuskohteiden atomirakenteen, mikä auttaa jatkossa kehittämään tehokkaampia syöpälääkkeitä. Jee! Tosin tämä tulos tuskin minua tulee auttamaan kahdesta syystä; ensinnäkin en ehdi nähdä sitä kun tulosta käytetään lääkkeiden kehittämiseen ja toiseksi tämä uusi tieto helpottaa tekemään lääkkeitä, joilla estetään syöpäkasvainta ruokkivien verisuonien syntymistä ja syövän leviämistä, joka taas viittaa muihin kuin leukemioihin ja lymfoomiin. Silti se on valtavan hyvä asia!
 
Mutta mikä taas saattaakin minua tulevaisuudessa auttaa, on Seattlen Cancer Research Centerin tutkijoiden onnistunut yritys manipuloida napaveren kantasoluja niin että niiden määrä yli kymmenkertaistui! Tähän asti istukasta saatava napaveri on riittänyt pääasiallisesti vain lapsipotilaan tarpeisiin sen liian vähäisen kantasolumäärän vuoksi. Jos tämä huomattavasti tehokkaampi napaveri saataisiin käyttöön myös täällä suomessa, se pelastaisi monenmonta leukemiapotilasta, sillä istukoitahan riittää. Toki siihen tilanteeseen pääseminen, että keksintöä voitaisiin hyödyntää, menee vuosia, jos ei kymmeniä. Tällä hetkellä istukasta saatavaa napaverta voi luovuttaa vain Helsingin naistenklinikalla virka-aikaan.
 
Ja Suomessahan saa hyvää hoitoa jopa valelääkäreiltä. Nyt on syöpähoidon strategiatyöryhmä päättänyt esittää että syöpäepäilyn vuoksi tulleen lähetteen ja hoitoon pääsyn välillä saisi kulua korkeintaan kuusi viikkoa. Ohhoh, sehän on hyvä se että kestäisi VAIN kuusi viikkoa. On pirun pitkä ja suodastaan kiduttava aika odottaa että mikäs syöpä se sisuksissa onkaan vai onko lainkaan vai onko koko ihmistä lainkaan kun kutsu tulee. Tietysti oma sairaus on sellainen, ettei kuudessa viikossa olisi ollut enää potilasta jota kutsua, mutta näinhän ei ole monessakaan syöpätaudissa, kuulemma. Onneksi kyseessä on vain suositus, joka siis ei takaa eikä lupaa mitään. Olis vaan kiva jos te kutsuisitte potilaat, jookos. Esim. vuonna 2008, kait uusin tilasto kun juuri vasta vuosi vaihtui:
- Keskimääräinen aika leikkauksesta syöpälääkehoitoon 10–95 vuorokautta (onhan se reilu 3 kk hiukan pitkä aika venailla, vaikka tähän kyllä liittyy lääketieteellisiäkin seikkoja miksei lääkehoitoa aloiteta seuraavana päivänä...)
- Aika leikkauksesta sädehoitoon 18-67 vuorokautta. Ehkä pahinta on tuo vaihtelu eri sairaanhoitopiireissä.