Kotisaattohoito muuttuu turkulaisille maksulliseksi

Kotona annettu saattohoito muuttuu turkulaisille potilaille maksulliseksi. Samalla palvelua alkaa tarjota uusi, tarjouskilpailun voittanut yritys Kotisairaala Luotsi Oy. Aiemmin kotisaattohoitoa on Turussa antanut potilaille Lounais-Suomen Syöpäyhdistys. Potilailta ei ole peritty maksua. Kaupungin ja syöpäyhdistyksen pitkäaikainen yhteistyösopimus päättyi vuoden lopussa.

Vuosittain kotisaattohoitoa saa alle 200 turkulaista. Asiakkailta aiotaan periä samoja maksuja kuin kotihoidosta. Maksu riippuu talouden tuloista ja siitä, miten paljon palvelua tarvitaan. Maksu vaihtelee kymmenistä euroista satoihin euroihin kuussa.

Tällä hetkellä Turussa on kotisaattohoidossa 13 ihmistä. Heitä uudistus ei koske, vaan Lounais-Suomen Syöpäyhdistys järjestää maksuttoman saattohoidon loppuun asti.

Turun kaupungin keväällä järjestämään kotisaattohoidon tarjouskilpailuun osallistui viisi palveluntuottajaa: Kotisairaala Luotsi, Lounais-Suomen Saattohoitosäätiö rs, Med Group Oy, Mediverkko Hoivapalvelut Oy ja Attendo Medone Hoiva Oy.

Hintaero tarjouskilpailun kalleimman ja halvimman palvelun välillä oli suuri. Kotisairaala Luotsin hoitajakäynti maksaa 25,95 euroa ja kalleimman Attendo Medone Hoiva Oy:n hoitajakäynnin hinta on 105 euroa. Lääkärikäyntien hinta vaihtelee Luotsin 49,90 eurosta Lounais-Suomen Syöpähoitosäätiön 205 euroon.

Turun kaupunki aikoo jatkossa nojata halvimpaan palveluntuottajaan eli Kotisairaala Luotsiin, jonka kanssa sopimukset ovat jo valmiina.

Kotisaattohoitoa voidaan jatkossa tarvittaessa ostaa muiltakin kuin Kotisairaala Luotsilta. Turun kaupungin vanhuspalvelujen ylilääkäri Heikki Alanko kertoo, että näin tehdään jos yhden yhtiön resurssit eivät riitäkään kaikkien potilaiden hoitamiseen.

Alanko vakuuttaa, että uusia potilaita pystytään jo nyt tarvittaessa ottamaan kotisaattohoitoon.

Menettelytavat esimerkiksi Tyksin onkologian osaston kanssa on sovittu.

(TS 16.1.2011)