Yhä useampi leukemiapotilas paranee kantasolujensiirrolla

Kantasolujensiirrot ovat mullistaneet veritautien hoidon. Nykyisin leukemiat ja muut vakavat veritaudit voidaan parantaa yhä useammin. Meilahden sairaalassa on vuosien varrella hoidettu yli 1000 potilasta kantasolujensiirrolla.

Kantasolujensiirron uusi esihoito mahdollistaa hoidon laajemmalle potilasryhmälle kuin aiemmin.Kantasolujensiirto on potilaalle raskas ja riskialtis hoito. Kantasolujensiirron esihoidossa käytetään usein voimakkaita solunsalpaajia sädehoitoon yhdistettynä.

Hoidon tarkoitus on tuhota potilaan oman luuytimen toiminta, jotta luovuttajalta siirretyt kantasolut alkaisivat tuottaa terveitä soluja. Solumyrkyt voivat kuitenkin vaurioittaa maksaa, keuhkoja,munuaisia tai limakalvoja vakavasti, minkä vuoksi hoito ei sovellu kaikille.

Kantasolujensiirron uuden esihoidon keskeinen aine treosulfaani vaikuttaa nimenomaan siihen verta muodostavaan kudokseen, joka halutaan tuhota ja säästää muita soluja.

Koska uusi hoitomuoto vaurioittaa vähemmän elinten soluja kuin aiemmin, se sopii laajemmalle potilasryhmälle. Uudesta hoidosta hyötyvät erityisesti kovia hoitoja saaneet, huonokuntoisemmat ja iäkkäämmät potilaat.

Sivuvaikutukset pienemmiksi

Hyksin hematologian klinikassa on vuosien ajan professori Tapani Ruudun johdolla kehitetty menestyksekkäästi keinoja kantasolujensiirtojen vaikeiden sivuvaikutusten vähentämiseksi sekä oman tutkimustyön että laajan kansainvälisen yhteistyön avulla.

Uusi hoitomuoto on tulosta noin neljä vuotta jatkuneesta kansainvälisestä yhteistyöstä ja siitä saadut hoitotulokset ovat nyt julkaisuvaiheessa.

Meilahden sairaalassa on vuosien varrella hoidettu yli 1000 potilasta kantasolujensiirrolla.

Hyksin hematologian klinikka on järjestänyt ainutlaatuisen tapaamisen, jossa hoitava yhteisö kohtaa hoidossa olleita potilaita. Vastaavanlaista tapaamista ei ole järjestetty koskaan aikaisemmin. Perjantain tapaamiseen on ilmoittautunut yli sata potilasta.

Pitkään kantasolujensiirtopotilaita hoitaneet lääkärit haluavat näin tarjota nuoremmille lääkäreille ja hoitajille mahdollisuuden tavata jälkiseurantavaiheessa olevia potilaita, jotta he näkevät konkreettisesti työnsä tärkeyden.