Tänään on mielessä pyörinyt paljon kaikenlaista. Liekkö viikonlopulla ollut osuutta asiaan. Toisaalta tänään myös paneuduin kahteen erittäin mielenkiintoiseen ja ajatuksia herättävään kirjaan. Toinen oli ammatillinen, pääasiassa palliatiiviseen hoitoon keskittyvä, toinen taas elämänkerta, jossa nuori nainen, sekä hänen äitinsä  pohtivat suhdettaan kuolemaan. Tytär ennen kuolemaansa, äiti pääasiassa sen jälkeen. Jotenkin molemmissa kirjoissa paneuduttiin erittäin realistisesti kuolemaan.

Ensimmäisestä kirjasta
Minusta oli vaikea lukea kuinka avuton lääketiede on oireiden edessä. Kuinka vähiin oireisiin oli tosiaan olemassa toimiva apu. Oli suorastaan kamalaa lukea, että harvoin todellista rauhaa saatiin monista lääkkeistä huolimatta. No kirjan loppu oli sentään positiivinen: Potilas voidaan tarvittaessa vaivuttaa narkoosiin. Mikä ero sitten on tällä "nukuttamisella kunnes kuolee" ja aktiivisella eutanasialla? Todennäköisesti vain muutama milli lääkettä.

Toiseista kirjasta (Riitta Ali-Rekola: Lintuni kaivattuni)
Oli mielenkiintoista lukea mitä nuoresta ihmisestä muistettiin hänen kuolemansa jälkeen tai miten kävi tavaroille, mikä jäi harmittamaan tai vaivaamaan? Nämä asiat toki kirvoittivat (taas kerran?) miettimään mitä minusta jäisi ihmisten mieliin. Millaiset kokemukset? Millaiset asiat? Myytäisiinkö kaikki kirjani vai heitettäisiinkö ne vain roskiin? Entäs ne lähes tuhat magneettia, joita olen kotini seinille laittanut, mitä niille tehtäisiin? Vaatteeni varmaan annettaisiin vain kylmästi pelastusarmeijalle. Entäs elektroniikka? Kuka sen saisi? Virallinen omistussuhde olisi äidin, mutta entä tunneomistus? Mitä tapahtuisi muumilautaskokoelmalle, voisiko joku vielä syödä niistä muroja? Entäpä millaisista todellisista asioista minut muistettaisiin? En nyt tarkoita sellaisia ihmeellisiä kliseitä, että olin iloinen ja myönteinen ja upea ystävä ja blaa blaa blaa. En tosiaan ollut. Entäpä olisivatko hautajaiset todella sellaiset kuin olen ajatellut? Toteutuisivatko toiveeni, kunnioitettaisiinko niitä?

*muoks: laitetaas nyt vielä kirjan nimi esiin.