ELÄMÄ ON KUOLEMISTA

Sunnuntaina 25.9.2011 klo 21:00 YLE TV2
Tiistaina 27.9.2011 klo 12:00 YLE TV2
Torstaina 29.9.klo 18:00 YLE TV2

Syksyn ensimmäinen ohjelma on tärkeä, mutta rankka keskustelu siitä, miten nuoren syöpäpotilaan kivunlievitys epäonnistui. Anne Flinkkilän vieraana on tunnettu politiikan vaikuttaja, entinen kansanedustaja ja europarlamentaarikko Esko Seppänen, joka menetti puolitoista vuotta sitten vanhimman poikansa vaikeaan ja harvinaiseen syöpään.

Yksityiselämästään yleensä hyvin vaitelias Seppänen on halunnut tuoda poikansa kohtalon julkisuuteen, koska on sitä mieltä, että Suomessa loppuvaiheen kivunlievitys ei läheskään aina toimi ja kivulias kuolema on kiduttamista, koska lääkkeet kuitenkin ovat olemassa. Seppänen vaatiikin kivutonta kuuolemaa jokamiehen- ja naisen oikeudeksi.

Esko Seppänen muistelee poikansa loppuvaiheita järkyttyneenä. Nuoren miehen kipu oli paitsi fyysistä, myös henkistä, sillä sairaus katkaisi nousukiidossa olleen uran kertaheitolla. Loppuvaiheeseen luvattiin kuitenkin kivunlievitystä, ja siinä toivossa hän jaksoi elää. Toisin kuitenkin kävi.

Miira Paasilinnan pieni poika kuoli aivokasvaimeen kolmivuotiaana, kahden vuoden sairauden jälkeen. Miira sanoo, että sairauden aikana elettiin hetki kerrallaan, toivon ja epätoivon pyörteissä. Musertava päivä tuli sitten, kun sairaus uusi kesken hoitojen ,ja keinot alkoivat olla vähissä. Miira saattohoiti poikansa kotona, ja sanoo vielä tänäkin päivänä miettivänsä sitä, osasiko hän tulkita poikansa kipuja ja antaa riittävästi kipulääkettä. Pienen pojan silmät kertoivat paljon.

Miira Paasilinna ja Esko Seppäsen poika olivat myös hyviä ystäviä ja ohjelmassa puhutaan siitä, miten ystävä voi tukea kuolevaa eri tavalla kuin vanhemmat, jotka Seppäsen mukaan surevat menetystä jo etukäteen.

Saattohoidon uranuurtaja, Terho-kodin ylilääkäri Juha Hänninen on puhunut kivuttomasta ja arvokkaasta kuolemasta jo pitkään. Hänen mielestään kivunlievitys ja saattohoito on mennyt parempaan suuntaan, lääkkeitä ja keinoja on, mutta asennepuolella on paljon tekemistä. Lääkäreitä kiinnostaa useimmiten parantaminen, ei kuolevan hoitaminen.

Esko Seppänen, Miira Paasilinna ja Juha Hänninen puhuvat myös kuolevan ihmisarvosta ja eutanasiasta. Miira oli perimmästen kysymysten äärellä riutuvaa poikaansa hoitaessaan. Onko minulla oikeutta päästää tämä lapsi pois? Kuka voi päättää toisen elämästä? Esko Seppänen toivoo, että hän saisi itse tehdä sen päätöksen ja lääkärit auttaisivat siinä.