Viime viikon Me Naisissa (olisikohan 10/2010) oli koskettava juttu valokuvaaja Henrik Malmströmistä, joka päätti valokuvata syöpään sairastuneen ja taistelun hävinneen siskonsa, Maijan, sairautta ja sen viime vaiheita. Artikkeli oli todella koskettava, ja sain ainakin minulla kyyneleet virtaamaan. Henrik Malmströmin valokuvanäyttely Lainatulla ajalla on nähtävissä Galleria Luovassa 4.3.-31.3.2010. Näyttelyn yhteydessä julkaistaan myös saman niminen kirja, jossa Maija-siskon ääni kuuluu niin kuvina kuin sanoina.

Henrik Malmström kertoo kirjasta ja näyttelystä näin:
Kesällä 1999 vanhempi sisareni Maija sairastui munasarjasyöpään ollessaan vasta 20-vuotias. Hänen ennusteensa ei ollut hyvä. Eri hoitojen ja voimakkaan tahdon avulla hän pystyi jatkamaan elämäänsä ja ajoittain nauttimaan siitä. Marraskuussa 2007 Maija joutui jälleen sairaalaan. Silloin aloin kuvata häntä ja muuta perhettä sairaalassa ja kotona. Seuraavista kuukausista tulivat hänen viimeisensä, sillä hän menehtyi kotonaan huhtikuussa 2008.
“ Oli sisäinen tarve dokumentoida tunteita ja tapahtumia silmieni edessä. Olin nähnyt vuosien varrella Maijan sairaudenkulun, ylä- ja alamäet. Jotenkin ymmärsin että nämä hetket olisivat viimeiset. Vaikeassa tilanteessa perheessä muodostuu erilaisia rooleja ja minulle kuvaaminen oli luonnollinen tapa olla lähellä Maijaa. Valokuvaaminen on tapa käsitellä todellisuutta ja tunteita.”
Henrik Malmström, Helsinki 2010

Aiheesta lisää näyttelyn sivuilla ja Henrik Malmströmin kotisivuilla. Osaa kuvista voi katsoa sivulla http://www.possephoto.com/ laittamalla hakusanaksi valokuvaajan nimen.