Luin jo viime syksynä että euroopan avaruusjärjestö Esa hakee vapaaehtoisia Mars-lento-kokeiluun. Tokihan itsekin olisin mieluusti lähtenyt mukaan, mutta kansalaisuus, terveydentila, kielitaito ja opintosuuntaus olivat vääriä. Aikaa moiseen kokeiluun olisi mennyt neljä kuukautta koulutukseen, 250 päivää menomatkaan, 30 päivää "Marsissa" ja 240 päivää takaisin. Yhteensä siis noin 640 päivää eli vuosi ja reippaat 9 kuukautta. On siinä aikamoinen matka!

Kaksi eurooppalaista, kolme venäläistä ja yksi kiinalainen viettävät ensin menomatkan 250 päivää suljetussa, ikkunattomassa teräskapselissa, jossa ainut kontakti on radioyhteys. Joka siis sekään ei ole suora, vaan toimii 20 minuutin viiveellä, joten reaaliaikainen kommunikointi on mahdotonta. Ja jotta ahdistus ei kävisi niin kovaksi, on teräskapselin sisus päällystetty puupaneeleilla. Itseäni moinen ei kyllä helpottaisi tippaakaan.

Kaikki ruoka, juoma ja muu matkan aikana tarvittava lastataan kapseliin ennen "matkan" alkua. Tekstistä ei tosin selviä mitä tarkoittaa Marsin tutkiminen, johon kolme koehenkilöä siirtyy 30 päiväksi. Mutta kuitenkin takaisin on tultava, joten 240 päivää takaisin.

Kokeella selvitetään miten eristysvaikuttaa mm. stressiin ja hormonitasoon, mielialaan ja unenlaatuun. Ihan heittona sanoisin, että varmastikin aika paljon! Hrrr.