Mihinkään en kait ole kadonnut. Tai ehkä sulanut jonnekin viemäriin. Kuumuus siis tekee kiusaansa kohdallani. Vatsatautiakin olen sairastanut tai jotakin muuta kataria tässä hiljattain. Kuumuus saa muutenkin tukalan olon huonoksi. No ainakin hemoglobiini on korkea, kun kuivuu ja verivolyymi vähenee (tms) nousee hemoglobiiniarvo :D Ei sillä että siitä sinänsä olisi mitään hyötyä, kun kuivuminen jo saa ihmisen aika huonoksi, mutta paperilla näyttää paremmalta. Paitsi jos on  sen verran fiksu lääkäri, että katsoo myös kuinka kuiva olen elektrolyyttiarvoiltani.

Kävimme viime viikolla lastenosastolla, mutta paikalla oli vain vauvoja ja oma tuettavani tiukassa eristyksessä. Ei ollut edes noin 10 v sisko päässyt vierailemaan, ettei tartuta mitään tauteja pikku potilaaseen. Sinnekin on siis ajatuksissa lähetetty voimia. Samoin kuin vauvaperheille, jotka viettävät kesäänsä lasten syöpä- ja veritautien osastolla. 

MTV3:n haastatteleman lämpötilojen vaikutusta tutkineen Oulun yliopiston emeritusprofessori Simo Näyhän mukaan suomalaiset ovat sopeutuneet kylmään erittäin hyvin, mutta helle on sen sijaan merkittävä terveysriski. Tutkimusten mukaan suomalaisille ihanteellinen keskilämpötila olisi 14 astetta. Hänen mukaansa jo tällaiset yli 15 asteen keskilämpötilat ovat vaarallisia. Kuolemantapausten määrän merkittävä kasvu näkyy, kun lämpötila on yli 20 astetta. Esimerkiksi vuonna 1972 hellekuolemia tapahtui ainakin 800! 

Näyhä muistuttaa, että  lääkäreiden koulutukseen on kuulunut ohjeistus helteiden varalle vain satunnaisesti. Tilanne on kuitenkin muuttumassa piakkoin ilmestyvän Ympäristöterveyden erityistilanteiden oppaan myötä, jonka julkaisee Sosiaali- ja terveysministeriö.

Ja kuinka tähän kaikkeen vastaa Turun Kaupunginsairaala? Sen voitte lukea täältä: http://www.ts.fi/online/kotimaa/146274.html Turussa on siis turvauduttu SPR:n apuun, jotta kaikki potilaat saataisiin hoidettua. Hyvä Turku! Toki pitää apua pyytää, mutta miten tähän tilanteeseen on jouduttu?